Rólunk    
      Segít a múlt 
     Termékleírás
Termékek
Galéria     
        Elérhetőségek
e-mail küldése

SEGÍT A MÚLT

A megoldáshoz vezető út mérföldkövei

Mottó: Ne csak az ősöket kövesd, hanem azt,
amit az ősök követtek.

 
A gyakorlatban számtalanszor találkozhatunk azzal a problémával, hogy a ló háta és a nyereg nem jól illeszkedik egymáshoz, ami súlyosabb következményekkel is járhat. 
Mindenki szeret a saját nyergében lovagolni, még ha csak alkalmi lovas is. A régi időkben az utazás ló nélkül szinte lehetetlen volt, ha valaki útra kelt, több tartaléklovat is vitt magával, de mindig a saját nyergét használta, vagyis a nyeregnek minden lóra illeszkedni kellett. Ezt csak egy 
igazán jó nyeregalátéttel lehetett megoldani.

Milyen legyen egy "igazán jó nyeregalátét"?

Egyik lovunk, Rebeka, esete miatt, akinek kiemelkedően magas marja és csontos, „koporsó” háta van, kezdtük el a lehetséges megoldásokat kutatni. Sokat keresgéltünk a piacon olyan nyeregalátétet, amely kijavítja az illeszkedési hibákat ló háta és a nyereg között, azaz rugalmas és vastag, de felszívja a ló izzadtságát is és kényelmes a lónak. Nos, sajnos ilyet nem találtunk.

 
A probléma adott volt, jól ismertük, ahogy azt is, hogy őseink ezt már megoldották! Néprajzi leírásokból sok apró mozaikdarabként rengeteg hasznos információt gyűjtöttünk össze, de a végső megoldást nem leltük meg. Egyben viszont már teljesen biztosak voltunk, hogy csak egyetlen természetes anyag képes ennyi kritériumnak megfelelni, ez pedig a gyapjú. Ennek az anyagnak lelke van!!! Sajnos az iparszerű filckészítés térhódításával kiveszett a hozzáértő tudás és népi mesterség, amivel a hagyományos nyeregalátét is eltűnt. Maradt helyette a néhány milliméter vastagságú, ugyanakkor tömör, durva tapintású iparifilc, mely a gyapjú oly sok jó tulajdonságai közül már csak néhányat mondhat magáénak, de azt hogy puha és rugalmas lenne, biztos nem.

 
Mottó: csak az a tudás ér valamit,
amit tovább is tudunk adni.


A sokféle tetszetős, vékony, szintetikus anyag összetételű, kis élettartamú alátét után, számunkra az első lehetséges megoldást a birkabőr jelentette, amely kellő vastagságú és puha volt. Hátránya viszont elég gyorsan megmutatkozott, mert a használat során koloncosodott és a bőre az izzadtságtól gyorsan tönkrement, kitöredezett, szakadt, ugyanakkor
mérete miatt nehéz volt a megfelelőt újra megtalálni.

Belefáradtunk a hasztalan félmegoldásokba.

Azt tudtuk, hogy őseink a gyapjút használták erre a  célra, ezért ebből kiindulva, két évvel ezelőtt saját magunk kezdtünk el kísérletezni a gyapjúval és annak nemezelésével.

Sok-sok próbálkozás után megszületett a Nomád nyeregalátét, mely most már végleges formájában, több mint egy éves folyamatos tesztelésen van túl, pl.  napi 5-6 órás lovardai használatban. A tapasztalatok szerint megtartja alakját, rugalmasságát, a nyereg alatt a terhelést elosztja a ló hátán, még a lovasnak is kényelmesebbnek bizonyult, nemcsak a lónak.

Honlapunkat azzal a céllal indítottuk, hogy a számunkra már tökéletes megoldást megoszthassuk a lovas emberekkel és alternatívát kínáljunk azoknak, akik még keresik a lovuk számára a legjobbat, az igazán jót.

©2011-2012 Minden jog fenntartva